دلیل اجاره میتواند برای محل سکونت، محل کسب و کار یا مواردی از این قبیل باشد. در اجاره، کسی که مالک منافع میباشد، موجر نام دارد و کسی که متقاضی میباشد را مستاجرمی نامند. مال و ملکی که قرار است مورد اجاره قرار بگیرد را عین مستاجره یا مورد اجاره مینامند. پولی را که مستاجر پرداخت مینماید، اجاره بها نامیده میشود.
انواع اجاره بر اساس محل
اجاره بر اساس اماکن مسکونی و اماکن تجاری میباشد.
اجاره نامه و ضوابط آن چیست
برای جلوگیری از ایجاد اختلاف بین مالک و مستاجر و همچنین برای داشتن اعتبار قانونی، لازم است که مواردی در اجاره نامه تنظیم گردد. اگر قصد داریم مورد اجاره آپارتمان باشد، حتما باید به نکات عقد قرارداد آپارتمان توجه و دقت کنیم.
موارد ذکر شده در اجارهنامه چه چیزهایی میباشد
- مشخصات شناسنامهای موجر و مستاجر با نشانی کامل و دقیق آنها باید درج شود.
- در اجاره ملک مدت زمان مشخصی باید در نظر گرفته شود و مورد اجاره باید معلوم و معین باشد، زیرا در غیر این صورت اجاره باطل میباشد. در حال حاضر به مدت 1سال قرارداد تنظیم میشود تا پس از گذشت این مدت در صورت رضایت هر دو طرف این زمان تمدید میگردد. در قرارداد شروع زمان اجاره باید ذکر شود، در غیر این صورت شروع آن از تاریخ عقد قرارداد خواهد بود.
- نوع استفاده از مورد اجاره باید قید شود که برای دفتر کار مهندسی، سکونت، وکالت و یا مطب پزشکی میباشد.
- برای مثال مورد اجاره آپارتمان مبله میباشد، باید در قرار داد ذکر شود که تمام شش دانگ واحد آپارتمان به مساحت… متر، واقع در نشانی… با پلاک ثبتی… ، حق استفاده از گاز، آب، برق و مشاعات به قدر سهم، دارای یک انباری به ابعاد... متر، از طرف مجور به مستاجر اجاره داده میشود.
- اجارهبها باید به صورت ماهیانه پرداخت شود که با محاسبه جمع ساليانه میباشد و طریقه پرداخت آن طبق توافق طرفین متفاوت میباشد. پرداخت اجارهبها به این صورت میباشد که موجر شماره حساب بانکی خود را میدهد و مستاجر در پایان هر ماه و حداکثر با تاخیر یک هفتهای از تاریخ معین شده، اجاره را به او واریز میکند یا به صورت صدور چکهای دو ماهه همراه با درج شماره و مبلغ مشخص شده در قرارداد به موجر تحویل داده میشود و یا به این صورت میباشد که در اول هر ماه و با دریافت رسید کتبی توسط مستاجر پرداخت گردد.
- موجر و مستاجر باید شرایطی را مانند اجاره یا عدم آن و انتقال مورد اجاره توسط مستاجر به دیگری، بر طبق نیاز و منافع خود در قرارداد ذکر کنند.
- با توافق بین موجر و مستاجر، مبلغی پول توسط مستاجر باید به عنوان پیش ودیعه به موجر پرداخت گردد که باید این امر حتما در قرارداد ذکر شود و همچنین نحوه پرداخت و میزان دقیق آن ذکر گردد. توجه داشته باشید که با پایان اجاره و تحویل مورد اجاره و یا فسخ قرار داد این مبلغ باید به مستاجر باز گردانده شود.
- مواردی از قبیل پرداخت شارژ، تعمیرات، پرداخت قبوض گاز، آب، برق و غیره مشخص شود که این عوامل وظیفه موجر میباشد یا مستاجر.
- در مورد تخلیه و تحویل مورد اجاره زودتر از مدت مقرر باید نظر هر دو طرف با رعایت عرف و اخلاق در قرارداد درج شود. فرضا ذکر شود: اگر مستاجر تمایل داشته باشد زودتر از زمان مشخص شدهی پایان اجاره، محل را تخلیه نماید، باید یک ماه از اجارهبها را بیشتر از مدتی که استفاده کرده است به موجر پرداخت کرده و سپس مورد اجاره را تخلیه کند و تحویل دهد.
اجاره آپارتمان مبله ارزان در تهران
نحوه تعدیل اجاره بها به چه صورت است
موجر و مستاجر با توجه به شرایط و مبلغ مشخص، اجاره نامه را تنظیم مینمایند و با توجه به اینکه هزینه زندگی در حال تغییر میباشد، قانونگذار اجازه تعدیل اجارهبها را به تصویب رسانده است.
هم موجر و هم مستاجر این حق را دارند که با توجه به ترقی یا تنزل هزینه زندگی خود درخواست تجدید نظر نسبت به میزان اجارهبها کنند، در این صورت دادگاه طبق نظر کارشناس، اجاره را به نرخ منصافانه روز تعدیل خواهد کرد.
تنظیم اجاره نامه املاک مسکونی و یا تجاری برای برخورداری از مزیتهای قانونی در تخلیه ملک به چه صورت است؟
قراردادهای اجاره باید با استناد به ماده ۲ قانون روابط موجر و مستاجر که در سال 1378 به تصویب رسیده است و همچنین بند ۵ ماده ۲ آیین نامه اجرایی که مصوب هیات وزیران میباشد، با ذکر مدت مشخص اجاره در سه نسخه تنظیم شود و موجر و مستاجر آن را امضا کنند و توسط دو نفر فرد قابل اطمینان طرفين به عنوان شاهد، گواهی شود، در غیر این صورت از امتیازات خاص، مانند تخلیه فوری یا تخلیه مورد اجاره بدون نیاز به تقدیم دادخواست و گذراندن تشریفات سایر دعاوی، نمیتوانند استفاده کنند و مشمول مقررات این قانون نمی شوند.
سند رسمی سندی است که در دفترخانههای اسناد رسمی یعنی همان محضرها تنظیم گردد. دفترخانههای اسناد رسمی طبق ماده ۱۴ آیین نامه اجرایی قانون، موظف هستند که در تنظیم اجاره نامههای رسمی تمام موارد لازم را رعایت نمایند و همچنین مكلف هستند در سندهای اجاره اماکن با کاربردهای تجاری و یا اماکنی که به منظور استفاده تجاری واگذار می شوند، قید کنند که عقد اجاره همراه با سرقفلی یا بدون سرقفلی تنظیم شده است. همچنین نیز در قراردادهای عادی طرفین باید سند اجاره را با ذکر همین مطالب و موارد تنظیم نمایند.
سند عادی، سندی است که موجر و مستاجر آن را تنظیم مینمایند و باید شرایطی که در ماده ۲ قانون به تصویب رسیده است را رعایت کنند.